Fine Art Baskılar

Art House projesi kapsamında, sanatseverlerle buluşan üç farklı Fine Art Baskı serisi bulunmaktadır.

Bunlardan ilki “Hüsn-ü Zan” adını taşıyan koleksiyondur ve 19 eserden oluşmaktadır. Hüsn-ü Zan kelime anlamı olarak bir kişi veya durum hakkında olumlu ve güzel düşünme anlamına gelir. Bu koleksiyon, Mercan Dede’nin Montreal stüdyosunda, pandemi döneminde ürettiği eserleri içerir. Bu eserlerde sokak sanatı unsurları ve pop kültür referansları bulunmaktadır.

Mercan Dede Art House’un ikinci koleksiyonu, “Revolution Revelation” sergisini oluşturan eserlerdir. Mercan Dede ve Carlito Dalceggio’nun birlikte çalıştığı “Revolution Revelation” sergisi, Borusan Müzik Evi’nde 60.000’den fazla sanatsever tarafından ziyaret edilmiştir.

Sergide, “revolution” temasını Carlito Dalceggio ve “revelation” temasını Mercan Dede temsil etmektedir. “Revolution” yani “devrim”, yeni bir bilinç seviyesine ulaşmayı simgeler. Yeni bir bilince ulaşmak, ego danışmanlığından kurtulmayı, kabuklarını kırmayı ve maskelerden arınmayı içerirken, yeni bir “Ben” ile hafifleyerek hayata devam etmek mümkün olabilir. Art House sergisinin “Revelation” yani “perdelerin kalkması” ise bunu takip eden ve tamamlayıcı içsel dönüşümü tarif eder. Bu eserler; birbirinden uzaklaşırken, dönüp dolaşıp aynı noktada daha derin bir bilinç haline geçmeyi anlatır. Bilinçle birlikte kişinin bir başka aydınlanma boyutuna adım atabileceğini kanıtlar.

Art House’da eserlerin bir araya geldiği son Fine Art baskı serisi “Aşıklar Kabilesi”dir. “Aşıklar Kabilesi”, sanatçının ilk kişisel sergisi olarak öne çıkmaktadır.

Sanatın evrensel duygusuna indiğinizde, ortaya çıkan tek muhatap insan olur. İnsanın yaşama, evrene ve sosyal çevresine karşı hissettiği her şey… Ego, samimiyet, masumiyet, mecburiyetler, kültür mirası, değerli olma arzusu, yetenekler ve daha fazlası…

Farklı coğrafyalarda yaşayan binlerce insan, binlerce yıldır belli alışkanlıklara ve inançlara sahipti. Zaman zaman fanatik bir boyuta ulaşan öğretiler, olayları karmaşıklaştırdı. Ancak, ne olursa olsun farklı zamanlarda yaşayan insanların ortak mirası sanat oldu.

Belirli bir coğrafya, kültür veya milliyet ayrımı olmadan dünyanın şarkısına eşlik eden bir yapıyı anlatır. Dünyanın her köşesinde, insanlığın gelişimi ve mutluluğu için hayatlarını sevgi ve barışa adamış insanların hikayesini anlatan bir “mixed media” projesidir. Sanatçının hayata bakış açısı ve yaşam tarzı doğal bir şekilde yansımıştır; özellikle Doğu’nun hümanist, sevgi dolu ve enerji dolu perspektifi eserlere yansımıştır. Bu bağlamda renkler, ışıklar ve görsel dilin yepyeni ve çağdaş bir yorumu kullanılmıştır.

2011 yılında ilk kez sergilenen seri önce Ekavart Gallery’de, ardından Ankara Cer Modern’de sanatseverlerle buluştu. Mercan Dede Art House, şimdi bu eserleri farklı formatlarda sanatseverlerle yeniden buluşturuyor.

Fine Art Baskılar

Fine Art baskılar, müze kalitesinde eserlerin dijital ortamda üretilerek yüksek kalitede, canlı ve uzun süre korunabilir baskılarla sanatseverlerle buluşturulmasını sağlar. Bu baskılar, arşiv niteliği taşıyan eserlerin 100 ila 300 yıl gibi uzun bir süre boyunca bozulmadan korunmasını sağlayacak şekilde üretilirler.

Fine Art sanatsal baskı teknikleri, görsel sanatlarla ilgilenen sanatseverlere eserlere daha kolay erişim imkanı sağlamaktadır.

Sanat eserlerinin orijinal versiyonlarına erişmek bazen zor olabilir, bu nedenle Fine Art baskılar sayesinde aynı tasarım, tablo veya görseli yüksek kalite ve renk çözünürlüğünde görebilirsiniz. Bu baskılar, orijinal eserin farklı bir versiyonunu sunar ve daha fazla insanın aynı sanatsal zevki paylaşmasını sağlar. Ancak belirtmek gerekir ki bu tür eserler, sıradan bir renkli yazıcıdan çıkan resimlerle karıştırılmamalıdır.

Yüksek kalitede ve çeşitli orijinal renklerin olduğu gibi çıkmasını sağlayan cihazlarla üretilirler. Buna ek olarak; eserin renk yapısı ile çıktı arasında aynı kaliteyi korumak için özel yazılımlar kullanılır. Bazen bu yazılımlar; sadece tek bir görsel için özel hazırlanan programlardan oluşmaktadır.

Fine Art Baskılar ve Kullanılan Kâğıt Türleri

Fine Art baskı üretiminde kullanılan kağıt, sıradan bir A4 kağıdından oldukça farklıdır. Bu kağıtlar asitsizdir ve pamuktan, alfa selülozdan, bamboo ağacından, sabır otu yapraklarından veya kenevir yapraklarından elde edilir. Bu özel kağıtların üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz. Ayrıca, bu kağıtlar mat, yarı mat, parlak veya yarı parlak gibi çeşitli yapısal özelliklere sahiptirler.

Bu baskı türü için özel olarak tasarlanmış yazıcılar kullanılır. Bu yazıcılar, pigment mürekkeplerini kullanarak baskı işlemini gerçekleştirirler.

Mercan Dede Fine Art baskılarında doygunluk ve dayanıklılık açısından tüm renk geçişlerinin detayları mükemmel bir şekilde yakalanır.

Fine Art Baskılar Nasıl Üretilir?

Fine Art baskılar üretilirken, her bir kağıt türü için uygun yazıcı markası seçilir ve renk dengelemesi için yazılımlar kullanılır. Bu yazılımlar, ‘ICC Profili’ adı verilen gelişmiş renk yönetimi uygular ve kalibre edilmiş bir monitörde görülen renkleri baskıya aktarır. Profili olmayan kağıtlar için ‘Fine Art Baskı’ mümkün değildir.

Üretilen Fine Art baskılar, 12 saatlik dinlenme süresinin ardından yüzey koruma spreyi ile kaplanır. Bu sprey, mürekkebin kağıda bütünleşmesini sağlar, tozdan ve UV ışınlarından korur.

Fine Art baskılar, kaliteye ve kağıdın türüne bağlı olarak 100 ile 300 yıl arasında dayanıklılığa sahiptir ve siyah beyaz baskılarda bu süre 450 yıla kadar çıkabilir. Dayanıklılık, kontrast, netlik ve solmama açısından değerlendirilir ve güneş ışığına maruz kalmamaları önerilir.

Müzelere kabul edilebilmesi için bazı Fine Art baskılar sertifikasyon gerektirebilir. ‘Hahnemühle’ sertifikalı stüdyolarda üretilen baskılar; Avrupa ve ABD’de müzelerde ve sergilerde kabul edilmektedir.